Je bent hier : Vondsten en giftenPagina 5
Pagina 1 | Pagina 2 | Pagina 3 | Pagina 4 | Pagina 5
|
Pagina 6
 

Van de familie Melse uit Roosendaal heeft het museum een zgn. Deckungswinkelmesser mogen ontvangen (in bruikleen). Het is een Duits instrument om in heuvelachtig terrein de juiste afstand tot een doelwit vast te stellen bij indirect vuur.

Wanneer op correcte wijze door het instrument wordt gekeken kan de hoek worden bepaald tot het doelwit. Na het meten van de directe afstand tot het doelwit kan middels een tabel worden afgelezen hoeveel de afstandsinstelling tot het doel gecorrigeerd dient te worden. Bron: www.atlanticwall-museum.nl
 

Rien van de Oord uit Veghel, oud adjudant der Mariniers, schonk zijn uniform. Het is het zgn. Barathea dat bij speciale gelegenheden werd gedragen.

 

Rien Vergouwen uit Rucphen schonk het museum een opmerkelijk Duits boekje uit 1942. Het is een modelbouwboek  uitgegeven door het Nationaal Socialistische Fliegerkorps. Het boek was bedoeld om de Duitse jeugd enthousiast te maken voor de vliegwereld en hun middels het handwerk van de modelbouw de theoretische grondslagen en inzicht bij te brengen van het vliegen. Op deze manier hoopte men de jeugd te winnen voor de Luftwaffe.  

Dhr. Kruitbosch uit Rijsbergen schonk het museum een stapel exemplaren van de uitgave Nederland in oorlogstijd; een uitgave van het orgaan van het Rijksinstituut voor oorlogsdocumentatie.  De exemplaren variëren van 1946 t/m 1950 en behandelen diverse onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. 

Kees Willemsen uit Zundert schonk het museum een paar Amerikaanse handschoenen. Deze handschoenen zijn na de bevrijding van Zundert achtergebleven en door Kees nog lange tijd gedragen. De handschoenen zijn extra lang, waarschijnlijk om te voorkomen dat er sneeuw in de handschoenen komt.
Op 29 juli 2016 hebben Luud en Jacqueline Heck - Van Haperen uit Bergen op Zoom, uit de nalatenschap van de ouders van Jacqueline, een deel van hun oorlogsherinneringen geschonken. De ouders van Jacqueline; Janus van Haperen en Toos Haast, zaten tijdens de oorlog in het Roosendaalse verzet. Zij hielden zich bezig met het verspreiden van illegale literatuur, het huisvesten van onderduikers, pilotenhulp, hulp aan Joodse onderduikers en het smokkelen van wapens. Janus en Toos hebben na de oorlog een deel van de wapens bewaard en opgeborgen in het groene geldkistje. Nu beide ouders niet meer leven, hebben Luud en Jacqueline deze wapens geschonken aan het museum, waar het deel zal uitmaken van een blijvende herinnering aan het verzetsverleden in de regio.


Copyright 2012 Militair Historisch Museum Achtmaal