Je bent hier : Vliegtuig RouteBord 7

Enter Title

Rijsbergen (Tiggeltscheberg) 7 oktober 1944 B-17 43-38531 LN-B  

Op zaterdag 7 oktober 1944 om 13.18 uur maakte de B-17 LN-B een crashlanding op de Tiggeltscheberg. Het toestel be-hoorde tot 350 Bomber Squadron van 8 USAAF (RAF Station Thorpe Abbotts Norfolk) en nam deel aan bombardements-missie 669. Een onderdeel van deze missie was een aanval op de olie-installaties bij Merseburg-Leuna (Leipzig) met 129
B-17’s, waaronder de B-17 LN-B met de naam Sad Flag.


Bemanningsleden Halifax Mk V LK959 ZL-D waren:
Pilot 1th Lt Albert Grigg                                       USAAF
Co-Pilot 2nd Lt. Harry Moulder                        USAAF
Navigator F/O Fred Dace                                     USAAF
Bombardier 2nd Lt. Ralph Westerburg         USAAF
Engineer T/Sgt J.V. Mc.Donald                          USAAF                   
Radio Op T/Sgt Victor Lockard                          USAAF                  
Air Gunner S/Sgt Lawrence Rogers                 USAAF
Air Gunner S/Sgt Shirley Broussard                USAAF † 22 jaar
Air Gunner S/Sgt Raymond Gunn                    USAAF † 19 jaar

Tijdens de derde run boven het doel werd ontdekt dat er brandstofgebrek ontstond en het toestel verliet de formatie. De twaalf 500-ponder bommen en al het niet essentiële materiaal, incl. de bewapening, werd gedropt. De LN-B zette koers richting Engeland maar de navigator was de weg kwijt. Circa 100 km voor de Nederlandse grens kon de piloot contact maken met zijn Group Leader en kreeg de opdracht uit te wijken naar vliegveld Eindhoven. Maar ook dat haalde de LN-B niet. Het werd een veld bij Rijsbergen; de Tiggeltscheberg. Tijdens het aanvliegen werd de LN-B beschoten door 20mm Flak waarbij Air Gunner Broussard dodelijk werd getroffen. De piloot bracht het toestel met de drie nog werkende motoren naar 1200 Ft en gaf opdracht om te springen. Niet iedereen heeft dat bevel gehoord. Het toestel maakte een crashlanding met nog vijf man aan boord waarbij Air Gunner Raymond Gunn omkwam. De bemanning werd door de Duitsers gevangen genomen. Air Gunners Broussard en Gunn zijn op het RK-kerkhof in Rijsbergen begraven. In februari 1946 zijn zij overgebracht naar de militaire begraafplaats in Margraten en later op verzoek van de families overgebracht naar hun woonplaats in Amerika.   

De B-17 LN-B viel daarna ten prooi aan de lokale bevolking die het toestel in korte tijd volledig sloopte. Alles wat maar bruikbaar was of interessant leek werd meegenomen. De Duitsers hebben de bevolking opgeroepen de gestolen spullen in te leveren maar daar is niet veel van terecht gekomen.
Copyright 2012 Militair Historisch Museum Achtmaal