Je bent hier : Vliegtuig RouteBord 3

Enter Title

Achtmaal (Ostaaijen) 22 oktober 1943 Halifax MK V LK 959 ZL-D

Op vrijdag 22 oktober 1943 om 20.10 werd de Halifax LK959 ZL-D van No. 427 Squadron RCAF (RAF Station Leeming Yorkshire) op de terugvlucht van een bombardementsmissie neergeschoten; waarschijnlijk door FlaK. De Halifax stortte neer in buurtschap Ostaaijen, in het weiland achter de boerderij van de familie Elst op Groenestraat 25. De gehele bemanning kwam om het leven.

Bemanningsleden Halifax Mk V LK959 ZL-D waren:
Pilot F/Lt. William J. Weston                             RCAF   † --
2nd Pilot F/Sgt. Joseph O.A. Lapointe            RCAF † 21 jaar
Flight Engineer Sgt. Peter H. Maudling          RAF     † 20 jaar
Navigator F/O. Charles E. Oakley                     RAF     † 21 jaar
Bomb Aimer P/O. Edwin T. McDermott        RCAF   † --            
Wireless Op Sgt. Sydney H. Hopson               RAF     † 23 jaar
Air Gunner F/Sgt. Gordon E. Aitken                RCAF † 20 jaar
Air Gunner F/Sgt. William G. Crain                 RCAF † 25 jaar


De Halifax ZL-D maakte deel uit van een aanvalsmacht van 569 bommenwerpers; 322 Lancasters en 247 Halifaxen. Het doel was Kassel. Het was één van de tien zwaarste luchtaanvallen van de Tweede Wereldoorlog. In Kassel was het hoofdkwartier van het militaire district Wehrkreis IX gevestigd en het was een belangrijk knooppunt van spoor- en snelwegen. Kassel her-bergde ook een aantal belangrijke fabrieken zoals de Fieseler vliegtuigfabriek, waar de Messerschmitt Bf 109 en Focke-Wulf Fw 190 geproduceerd werden, de fabrieken van de Henschel bommenwerper (Dornier Do17) en van de Panther en Tiger tanks. Daarnaast waren er nog fabrieken voor de productie van motoren en locomotieven.
De bommenwerpers dropten meer dan 1.800 ton bommen, inclusief 460.000 magnesium fire sticks (brandbommen) in een geconcentreerd patroon. Als misleiding werd voor het eerst Operatie “Corona” uitgevoerd, waarbij een raid op Frankfurt werd gesimuleerd. Het bombardement was een van de meest verwoestende aanvallen op een Duitse stad sinds de vuur-storm op Hamburg (24 juli 1943 Operatie Gomorra). Er ontstond een enorme vuurstorm. De branden in de stad duurden zeven dagen waarbij 90 procent van de stad afbrandde. Er vielen 10.000 doden en 150.000 bewoners raakten dakloos. Van de bommenwerpers gingen er 43 verloren; 25 Halifaxes en 18 Lancasters.

De Halifax LK959 ZL-D lag geheel verspreid over de crashlocatie. Een deel van het toestel, met daarin twee bemanningsleden, was al eerder afgebroken en lag op ca. 1500m afstand van de crashlocatie (omgeving Bakzakkenstraat en Bloken). De beman-ning lag over honderden meters verspreid. Op zaterdagmiddag 23 oktober kreeg de burgemeester van Zundert opdracht van de Ortskommandant te Gilze-Rijen, de lichamen te bergen. Deze berging is uitgevoerd door de Zundertse EHBO. De beman-ning is begraven op begraafplaats Zuylen te Princenhage en na de oorlog herbegraven op het Engelse en Canadese War Cemetry te Bergen op Zoom.

Harrie Jochems uit Zundert heeft van een stuk plexiglas van de neergekomen Halifax een fraai aandenken gemaakt. Een uit plexiglas gemaakte propeller met in het midden een zilveren afbeelding van koningin Wilhelmina aangebracht. Deze komt uit een zilveren dubbeltje: het zogenaamde “Wilhelmientje”. Harrie droeg dit speldje bij de bevrijding van Zundert door de Amerikanen. 


Copyright 2012 Militair Historisch Museum Achtmaal