Je bent hier : TimberwolvesVerhalenAchtmaal

Belgen brengen ‘Achtmaalse’ bom tot ontploffing

ACHTMAAL – Op de grens van Achtmaal en Nieuwmoer, een van de vier dorpskernen van het Belgische Wuustwezel, is donderdag een bom tot ontploffing gebracht. Het tuig werd tijdens het rooien van aardappelen op Nederlands grondgebied bovengehaald en op Belgisch grondgebied neergelegd.

Dat meldt De Gazet van Antwerpen. De 24-jarige Kim van Overveld merkte het explosief tijdens een wandeling met haar dochtertje Liv en de hond op. “Ik vroeg me af wat het was en ging kijken,”vertelt ze in De Gazet. “Ik zag meteen dat het een bom was. De obus was ongeveer dertig centimeter lang. Ik heb meteen mijn huisbaas gebeld die op zijn beurt de politie alarmeerde. Die was heel snel ter plaatse.” Commissaris Patrick De Smedt van de politiezone Grens bevestigt het verhaal van Van Overveld. “Het explosief werd dinsdag rond 15.30 uur gevonden op een aardappelveld in de Mariënvillestraat, op de grens met Achtmaal. We hebben foto’s genomen van het springtuig en een fiche samengesteld.” De informatie werd vervolgens doorgespeeld aan  de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) in Oud-Heverlee


Allerlaatste V1-raket viel in weiland in Achtmaal

ACHTMAAL - Het is 30 maart 1945 vroeg in de ochtend. Laag boven de grond vliegt een V1-raket, een Duits onbemand straalvliegtuig. De allerlaatste V1 tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo blijkt later. 

 

De raket is op weg naar Antwerpen om de geallieerden te stoppen. Maar boven Achtmaal gaat het mis en stort de V1 neer in een weiland in de Ostaayense Heide. Iets wat ‘geheel onbekend is’ volgens historicus Eric Ruijssenaars.

Al jarenlang is Ruijssenaars bezig met een onderzoek naar de laatste V1-raketten van de Tweede Wereldoorlog. Nu heeft hij vastgesteld dat de allerlaatste op deze dertigste dag van maart, nota bene op Goede Vrijdag, in Achtmaal terecht kwam. „Het is een interessant historisch feit, want bijna alle mensen waren dolbij toen de raketten niet langer terreur zaaiden”, aldus de historicus.

De V1 was het eerste Duitse onbemande straalvliegtuig ter wereld. In totaal zijn er 30.000 V1’s geproduceerd en het merendeel werd vanuit Nederland afgeschoten. Zo waren er tientallen lanceerinstallaties in Nederland. Een aantal installaties waren gericht op Antwerpen. Hierdoor kwamen er veel raketten over Achtmaal heen gevlogen. „Godzijdank is deze laatste V1 in de Ostaayense Heide niet geëxplodeerd”, legt Ruijssenaars uit. Het is niet duidelijk waar de raket precies is neergestort.

.bron: BN DE STEM

 

Copyright 2012 Militair Historisch Museum Achtmaal